Batum Nerede ve Gezilecek Yerler

Batum Rehberi makalemizde son zamanlarda giderek popüler hale gelen Batum’da gezilecek yerler, buraya özgü yemekler, şarap tadımları, köyler ve yaylaları anlatacağız. Batum, uygun fiyata yurt dışı gezisi yapmak için ideal bir seçim bugünlerde. Ayrıca vizesiz gezilen ülkelerden biri olduğu için vize masrafınız da olmuyor. Hatta vize bir yana, pasaporta bile gerek yok ülkeye girmeniz için. Çipli kimliğiniz olması yeterli.

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Batum, Karadeniz’de yer alıyor. Yani her an yağmur yapabilen bir şehir. Bu nedenle hangi mevsime giderseniz gidin buna hazırlıklı olacak şekilde yanınızda kıyafet bulunması iyi fikir olur.

Yerel halk İngilizce’den ziyade Türkçe biliyor. İlk dil olarak Türkçe’yi deneyebilirsiniz.

Batum, alışveriş için uygun fiyatlı bir yer. Ancak her yerde, mesela pazarlarda kredi kartı genelde geçmiyor. Bu nedenle yanınızda nakit bulunması gerekiyor.

Batum Nerede?

Batum, Artvin ile sınır komşusu olan Gürcistan’ın bir şehri. Yani Karadeniz’de. Trabzon, Rize ve Artvin taraflarında günübirlik olarak bile gidip gelmek oldukça kolay.

Batum’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den gidiyorsanız iki alternatif var.

Özel Araç ile Batum’a Geçmek

Batum ile Sarp Sınır kapısı arası 18 kilometre mesafede. Gürcistan’a geçiş için burayı kullanıyoruz.

Batum Gezilecek Yerler makalemizin kritik kısmı:

Yalnız burada önemli bir not paylaşmak gerekiyor; Covid 19 nedeniyle yazıyı hazırladığımız 2020 sonbahar döneminde de buradan geçiş yapamıyorsunuz. Sadece ticari amaçla geçiş yapan ağır vasıtalara izin veriliyor. Yani aracınızla nasıl olsa geçeriz diye buraya kadar şimdilik gelmemeniz gerekli. Kapılar açılınca bu kısmı güncelleyeceğiz yeniden.

Batuma’a özel araçla gitmek mantıklı mı peki? Bizce değil. Çünkü çoğu sınır kapısında ağır vasıtalar ile özel araçlar farklı sıralardan alınırken burada aynı sıraya giriyorsunuz. Özellikle gündüz vakti geçmeye çalışırsanız yoğunluktan ötürü saatlerce bekleme ihtimaliniz var. Burada bir düzenleme getirilirse bizce özel araç ile geçmek daha mantıklı bir hale gelecektir.

Özel Araç ile Gezerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ancak yine de biz Batum’da kendi aracımız ile gezmek istiyoruz diyorsanız, bazı şeylere dikkat etmeniz gerektiğini ekleyelim. Şöyle ki;

Zaten yurt dışına çıkışta aracınıza yurt dışında geçerli sigorta yaptırıyorsunuz. Bu kısım şart.

Trafik kurallarına uymanız tabii ki burada da gerekli. Ancak uymadınız ve polis yanınıza geldi. Bu aşamada cezayı ödemek yerine farklı tekliflere asla bulaşmamanız gerekli (hiçbir yerde bu tabii ki yapılmamalı) çünkü Gürcistan Avrupa Birliği’ne girmeye çalışan bir ülke bu uyum çerçevesinde rüşveti azaltmak adına ciddi uğraş veriyor. Başına derde girmemesi adına dikkatli olmanızı öneririz bu nedenle.

Yaya Olarak Sınırdan Geçmek

Eğer günübirlik gezecekseniz aracınızı sınıra yakın bir yere bırakıp yaya olarak sınırı geçmek çok daha çabuk gerçekleşiyor. Hatta gezinizi uzatacaksanız, Batum’da araba kiralayıp öyle devam etmek bizce daha mantıklı. Sınırı geçtikten sonra beleyen taksiler ile şehir merkezine varıyorsunuz. Bu alternatifi de unutmamanızı öneririz. Çünkü vakti dolu değerlendirmek kritik bir şey gezilerde.

Uçak ile Batum’a Gitmek

İstanbul ve Ankara’dan Batum’a düzenli olarak aktarmasız uçuşlar yapılıyor. Batum’u, hatta tüm Gürcistan’ı gezmek için uçakla geçip eğer sadece şehir içinde kalacaksanız yürüyerek ve taksi ile dolaşmak bizce en mantıklı yol. Ancak şehir dışından uzaklaşıp diğer yerlere de gidelim diyorsanız uçak ve araç kiralama kombinasyonu ideal olacaktır.

Ne Kadar Harcarız?

Batum’da gezmek Türkiye’de gezmek ile hemen hemen aynı ya da biraz daha ucuza geliyor. Otel fiyatları bakımından Türkiye’den kesin olarak daha ucuz, yeme içme de hemen hemen aynı. Ancak yeme içme kısmında bir farklılık var, o da porsiyonların son derece büyük olması. Yemek tadarken çoğunu az isterseniz daha mantıklı olur bu nedenle.

1 Gürcistan Larisi Haziran 2021’de 2,74 Türk Lirası yapıyor (bu kısmı sürekli güncelliyoruz) . Aşağıda bazı yerlerden fiyatlardan bahsederken direkt 2,74 ile çarpıp kaç TL yaptığını hesaplarsınız.

Batum’daki otel fiyatlarından örnek vermek gerekecek olursa, en lüks otel olan Hilton Batum’da 1 gece 2 kişi konaklama ücreti 450 TL civarında. Yaz döneminde ise 600 – 650 TL civarında. 5 yıldızlı otel için normal. 4 yıldızlı ve 3 yıldızlı olanlar ise 250 – 450 TL arasında.

Batum’da 2 gece 3 günlük kısa bir gezi bizce yeterli. Bu kadar sürelik geziye 2 kişi uçak, yemek, otel için harcadığımız para 4500 TL oldu. Bu paranın içinde alkollü içecek alışverişi de dahil. Ve tahmin edeceğiniz gibi en büyük kısmı da uçak biletine gitti.

Hangi Mevsimde Gitmeli?

Batum, Karadeniz’de yer alıyor. Bizim Trabzon, Rize ve Artvin’e benzer iklime sahip bu nedenle. Bu da ne demek oluyor? En yağışlı mevsim yazın demek. Ancak fark şu, yazın sık sık yağış alsa da, yağış almadığı günlerde hava sıcak ve nemli. Sürprizlere açık bir gezi olsa da yazın gitmek daha mantıklı.

Yaz haricinde sonbahar da uygun olacaktır. Çünkü sonbaharda Batum’ın biraz dışına çıktığınızda rengarenk manzaralar göreceksiniz.

Batum’da Yapılacak Şeyler

Uzaktan bakınca nasıl bir ön yargıya sahipsiniz bilmiyoruz ancak eğer Batum ufak bir yer ve bu nedenle çok da fazla bir şey yoktur diye düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz!

Şimdi sırası ile Batum’a geldiğinizde neler yapmak lazım onları görelim. Batum Gezilecek Yerler yazımızın ikinci kritik kısmı burası. Batum’da gezerken insanların çoğunlukla İngilizce değil, Türkçe bildiğini de unutmayın. Anlaşmak çok da zor olmuyor bu nedenle.

Benzer Haberler

Yorumlar (3)

  • Onur Aslan

    Bu bir deneme yorumudur. Yorumlarınız site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayına girecektir.

    Cevapla

Yorum Yapın

Yorum Gönder